

Noutati
MOBILITATE NR. 1 - Titlu curs ''STE(A)M education in preschool'' (17-21 februarie, Barcelona, Spania)
Experiment 1: Mini vulcan colorat
- Materiale: tavă, bicarbonat, oțet, colorant alimentar;
- Descriere: copiii adaugă bicarbonat într-o cupă mică (vulcanul), pun câteva picături de colorant, apoi adaugă oțet cu pipeta.
- Ce observă: apare spumă colorată – o reacție chimică vizibilă și amuzantă.
Experiment 2: Schimbarea culorii unui lichid cu ajutorul sucului de lămâie
- Materiale: apă cu varză roșie (suc natural – indicator pH), suc de lămâie, bicarbonat
- Descriere: se toarnă suc de varză roșie într-un pahar, apoi se adaugă lămâie – culoarea se schimbă în roz, iar apoi se adaugă bicarbonat–culoarea devine verde/albastră.
Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, în trei etape. Copiii au fost împărțiți în grupe care au avut sarcini diferite: identificarea materialelor reciclabile și sortarea acestora (detectivii mediului), realizarea machetei unui oraș ecologic (arhitecții verzi) și plantarea de semințe pentru înfrumusețarea „orașului verde” (grădinarii viitorului). Fiecare grupă a colaborat pentru a construi elemente ale unui mediu curat și sustenabil, exersând comunicarea, munca în echipă și gândirea ecologică.
Activitatea se desfășoară în aer liber, în curtea grădiniței. Copiii sunt împărțiți în 5 echipe mixte, fiecare primind o sarcină specifică: arhitectură, grădinărit, creație artistică, povestire sau activitate matematică. Educatoarea prezintă tema și obiectivele activității, explică sarcinile și oferă sprijin în timpul desfășurării. La final, fiecare echipă își prezintă produsul realizat, iar copiii participă la o discuție reflexivă despre ceea ce au învățat.
Copiii sunt organizați în 5 echipe mixte, cu sarcini diferențiate. Se realizează activități practice: construirea unei pânze, sortarea insectelor, pictură și repovestire. Se pornește de la lectura cărții lui Eric Carle și se continuă pe centre de activitate (STEAM).
- Centrul MATEMATICĂ/MANIPULATIVE - se desfășoară activitatea ''Săculețul fermecat'' - joc logic;
- Centrul ALFABETIZARE - se citește povestea ''Monstrul culorilor'';
- Centrul ȘTIINȚE - se vor realiza experimente (''Magie utilizând culori'': curcubeu în farfurie, spumă colorată, amestecuri de culori cu ajutorul șervețelelor);
- Centrul ARTĂ - copiii realizează monstrul culorilor, utilizând diverse tehnici;
- Centrul NISIP și APĂ - copiii trasează în nisip modele de pe diverse jetoane reprezentând emoții;
- Centrul CONSTRUCȚII - se construiesc din piese lego diferite personaje.
MOBILITATE NR. 2 - Titlu curs ''Project based learning in primary school'' (03-09 martie 2025, Florența, Italia)
Proiectul educațional „Lucrul cel mai important de pe pământ” a avut ca punct de plecare lectura cărții „Cel mai bun lucru care s-a pomenit” , o poveste care invită la reflecție asupra valorilor esențiale ale vieții și a importanței fiecărui element din jurul nostru. După citirea și discutarea poveștii în clasă, sub îndrumarea cadrului didactic, elevii s-au organizat în grupe tematice: Plantele, Albinele, Persoanele și Natura, fiecare grupă urmând să exploreze tema aleasă prin: activități practice, jocuri, observații directe, lucrări artistice și de mediu. Proiectul s-a derulat pe parcursul a două săptămâni.
- activitatea a fost realizată în sala de sport cu scopul de a sărbători Ziua Internațională a Copilului;
- după deschiderea activității, elevii au fost invitați la un tur al galeriei pentru a observa expoziția realizată cu produsele elevilor claselor pregătitoare, I și a II-a, realizate în cadrul Proiectului PBL Copilăria- sufletul tuturor vârstelor.
- elevii claselor a III-a și a IV-a au demonstrat două jocuri specifice vârstei copilăriei, după care acestea au fost desfășurate cu toți elevii.
- elevii claselor mai mici au fost invitați să realizeze un desen colectiv, cu tema copilăriei, pe o bandă de hârtie, reprezentând astfel jocurile, sentimentele, gândurile lor și persoanele care le sunt alături la această vârstă.
- în acest timp elevii mai mari, cu ajutorul aplicației Goosechase, au reușit să descopere jocuri și cântece noi, au interacționat cu alți elevi, dar și cu persoane din comunitate pentru a rezolva sarcinile jocului.
- activitatea s-a încheiat cu un flashmob la care au participat toți elevii, folosind pentru realizarea mișcărilor eșarfe și coli de hârtie.
Întrebarea esențială lansată (Driving question): ''Cum putem crea un spectacol care să evidențieze talentele elevilor și să aducă bucurie de 1 Iunie?”
- Săptămâna I –Lansarea proiectului
- Săptămâna a II-a - Descoperirea și înscrierea elevilor participanți
- Săptămâna a III-a- Pregătirea spectacolului
- Săptămâna a IV-a – Ziua serbării „Tinere Talente”
Întrebarea esențială lansată (Driving question): Cum ar trebui să arate un parc ideal pentru elevii din școala noastră?
- Săptămâna I –Planificare și design;
- Săptămâna a II-a - Pregătirea materialelor
- Săptămâna a III-a- Amenajarea propriu-zisă a parcului
Activitatea a fost organizată sub forma unei excursii reale în pădure, cu scop educativ, în cadrul proiectului PBL ,,Să explorăm pădurea!’’. După lansarea întrebării provocatoare ,,Cum ne ajută pădurea să trăim mai bine și cum o putem proteja?, elevii ghidați de cadrul didactic au venit cu un plan de acțiuni, menite să dezvolte un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Prin intermediul aplicației interactive Goosechase, elevii au participat la explorarea ghidată a unei zone forestiere (pădurea locală unde se află și copacul de 1000 de ani, atracție turistică care atrage mulți vizitatori). Aceștia au fost împărțiți în echipe cu sarcini specifice: recunoașterea și notarea speciilor de plante și animale specifice pădurii, efectuarea unor măsurători simple, desenarea elementelor observate și realizarea unor fotografii. Fiecare echipă a completat un jurnal de observație. La întoarcere, în cadrul clasei, elevii au folosit informațiile și materialele pentru a crea o expoziție tematică cu titlul ,,Ce am învățat în pădure?”.
Elevii au lucrat în cadrul unui proiect PBL prin intermediul căruia și-au amintit și au reflectat asupra celor cinci ani de școală primară. Activitatea a debutat prin lansarea întrebării provocatoare,,Cum ne putem lua rămas-bun de la clasele primare într-un mod memorabil și emoționant pentru toți cei implicați?”, după care s-a realizat o axă a timpului cu momentele importante și un jurnal reflexiv în care au notat cele mai frumoase amintiri. Proiectul s-a finalizat cu un eveniment festiv, în care au prezentat colaje video cu momente cheie din primii ani de școală, jocuri tematice și un mic spectacol artistic (muzică, poezie, dans, compuneri). Totul a fost gândit și creat de elevi, în echipe, cu sprijinul cadrului didactic și al părinților.