

Noutati
AN 2 (2024-2025)
- Număr referință proiect: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000217413
- Buget aprobat: 29.164 euro
- Perioada: 01.06.2024-31.08.2025
- Activități prevăzute:
- a) o mobilitate de grup pentru 5 elevi (nivel gimnazial), în vederea îndeplinirii obiectivului nr. 1 (dezvoltarea competențelor digitale);
- b) 3 mobilități (9 profesori) pentru participare la cursuri de formare profesională în vederea îndeplinirii obiectivului nr. 2 (dezvoltarea competențelor de predare-învățare-evaluare)
MOBILITATEA 1
În perioda 17-21 februarie 2025 a avut loc prima mobilitate din cadrul proiectului de Acreditare Erasmus (an II), în Barcelona, Spania. Trei cadre didactice din învățământul preșcolar (prof. Sanda Maria, prof. Ivan Ancuța și prof. Ivan Aurelia) au participat la cursul de formare "STEAM education in preschool" care a avut ca scop dezvoltarea abilităților de integrare a activităților STEAM în educația preșcolară.
Au fost desfășurate activități precum:
- ateliere de planificare creativă a lecțiilor (participanții au conceput lecții interdisciplinare care promovează creativitatea, gândirea critică și rezolvarea problemelor în cadrul disciplinelor STEAM);
- ateliere de proiectare a unor activități practice;
- explorarea unor instrumente și resurse STEAM;
- dezbateri privind educația STEAM și educația incluzivă (prezentarea unor exemple de bune practici)
- activități practice outdoor.
Astfel, cadrele didactice au explorat principiile educației STEAM, au învățat cum să realizeze un proiect de lecție pentru învățarea bazată pe acest tip de educație, cum să proiecteze o activitate STEAM, dar și modalități de integrare eficientă a unor exemple de activități prezentate.
MOBILITATEA 2
A doua mobilitate din acest an a avut loc în Italia, la Florența, în perioada 03-08 martie 2025 și a fost dedicată învățământului primar. Trei cadre didactice (prof. Ghinea Viorica, prof. Sîrbu Irina și prof. Ionescu Mihaela) au participat la cursul de formare "Project based learning for primary school" în scopul aprofundării acestei metode și al descoperirii unor noi perspective de abordare europene.
Printre obiectivele de învățare ale programului se pot enumera:
- descoperirea caracteristicilor PBL și diferențierea unui proiect obișnuit de învățarea bazată pe proiecte;
- integrarea eficientă a temelor din curriculum național în PBL;
- planificarea unor activități PBL respectând structura și etapele acestei metode;
- decoperirea unor instrumente digitale utile în realizarea activităților PBL;
- realizarea unui schimb de bune practici cu ceilalți participanți la curs.
Cursul a oferit perspective valoroase pentru a face învățarea mai atractivă și interactivă, pentru a aduce realitatea lumii înconjurătoare în sala de clasă, deoarece PBL presupune raportarea temelor la contexul real astfel încât elevii să înțeleagă utilitatea sarcinilor de lucru.